Waarom wordt een parasoldoek vervangen?

Er zijn vier verschillende redenen waarom een parasoldoek wordt vervangen.

 1. Het doek is vies of beschimmeld en kan niet meer gereinigd worden
 2. Het doek is gescheurd of de bevestiging aan het frame is kapot
 3. De kleur van het doek is niet meer passend voor de plek waar de parasol wordt gebruikt
 4. De stof is van een te lage kwaliteit, waardoor het te weinig UV-bescherming biedt

Welke parasoldoeken kunnen vervangen worden?

Op onze website vind je een breed aanbod aan parasoldoeken. De meeste doeken zijn gemaakt voor specifieke parasolmodellen. In de volgende categorie vind je bijvoorbeeld parasoldoeken voor de Sombrano parasol van Glatz zijn gemaakt. Maar doeken zijn vaak ook te gebruiken voor andere modellen van andere merken. Aan de hand van de maattabel kun je nagaan of een parasoldoek passend is voor je parasol.

We hebben zowel vierkante, rechthoekige als ronde parasoldoeken in het assortiment. Heb je een zeshoekige of achthoekige parasol? In de praktijk wordt dit een ronde parasol genoemd. Deze doeken vind je dan ook in de categorie ronde parasoldoeken.

Let op: parasoldoeken die niet op voorraad zijn worden bij de fabrikant voor je geproduceerd en kunnen niet geretourneerd worden.

Is het altijd verstandig om een nieuw doek te kopen?

Een nieuw parasoldoek kan de ideale oplossing zijn om een oude parasol weer op te knappen. Het is echter niet altijd een verstandige keuze. Onderstaand vind je drie belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen, voordat je over gaat tot de aanschaf van een nieuw parasoldoek.

 1. Is het frame nog in goede staat?
 2. Is het acceptabel dat het doek niet 100% passend is en dat je in sommige gevallen een kleine aanpassing aan het frame of doek moet maken?
 3. Voldoen de afmeting en de kantelmogelijkheden van de parasol nog?

Is het antwoord op één van bovenstaande vragen nee, dan is het misschien beter om te kijken naar de aanschaf van een nieuwe parasol.

Wat is de gemiddelde levensduur van een parasoldoek?

Wanneer je een nieuw parasoldoek koopt, dan wil je waarschijnlijk een goede inschatting kunnen maken van de verwachte levensduur van een nieuw doek. Er zijn zes belangrijke factoren die de levensduur van een parasoldoek bepalen.

 1. De tijd dat de parasol buiten staat.
 2. Wel of geen gebruik maken van een beschermhoes
 3. Kwaliteit van het gebruikte stof
 4. De weersomstandigheden waarin de parasol staat
 5. Plek waar de parasol staat
 6. Juiste winteropslag

De tijd dat de parasol buiten staat

De eerste factor, de tijd waarin de parasol buiten staat, spreekt uiteraard voor zich en is de belangrijkste factor die de levensduur van een parasol bepaalt. Wanneer je de parasol alleen maar buiten zet wanneer deze ook daadwerkelijk gebruikt wordt, dan gaat het doek veel langer mee.

Wel of geen gebruik maken van een beschermhoes

Het is niet altijd handig of mogelijk om de parasol (in de zomerperiode) dagelijks van binnen naar buiten te verplaatsen. Het gebruik van een beschermhoes is dan een prima oplossing. De beschermhoes houdt niet alleen water en vuil tegen, maar zorgt er ook voor dat het doek geen wind vangt en dat de schadelijke UV-straling wordt geweerd.

Kwaliteit van het gebruikte stof

De kwaliteit van het doek speelt ook een belangrijke rol. Doeken gemaakt van goedkope polyester stoffen kunnen al na één zomerseizoen verkleuren, terwijl duurdere stoffen tot meer dan 2000 zonuren zonder verkleuring kunnen doorstaan. Een stof met een goede prijs/kwaliteit-verhouding is olefin. Deze stof is er in verschillende kleuren en maten. Bijvoorbeeld: een 300x300cm vierkant parasoldoek in de kleur wit.

De weersomstandigheden waarin de parasol staat

Niet elke zomer is hetzelfde. Het type weer heeft een grote invloed op de levensduur van een doek. Bij veel zonneschijn zullen doeken sneller verkleuren. Bij veel regen zullen de doeken eerder vies worden en neemt het risico op schimmelvorming toe.

Plek waar de parasol staat

De plek waar een parasol staat kan veel invloed hebben op de levensduur van het parasoldoek. Een parasol in een bosrijke omgeving, onder een boom met veel vogels of op een plek met veel harde wind heeft het zwaarder te verduren dan een parasol die in een tuin zonder bomen staat.

Juiste winteropslag

Vaak worden parasols in de zomermaanden goed verzorgd. De parasol wordt bij slecht weer binnen gelegd of er wordt een hoes gebruikt. En als het parasoldoek vies is, dan wordt deze weer schoon gemaakt. Echter, in de wintermaanden wordt er logischerwijs meestal niet meer aan de parasol gedacht. Helaas blijkt dat juist in de wintermaanden, als de parasol niet gebruikt wordt, veel problemen met parasoldoeken ontstaan. De twee meest voorkomende problemen zijn:

 1. Aangevreten doeken door knaagdieren
 2. Beschimmelde doeken door een te vochtige opslag

Zorg er dus voor dat je de parasol in een afgesloten ruimte opbergt, waar het niet te vochtig wordt.

Conclusie

De combinatie van bovenstaande factoren zorgt ervoor dat een parasoldoek soms maar een paar jaar mee gaat en soms meer dan 25 jaar. Gelukkig kun je voor een groot deel zelf invloed uitoefen op de levensduur.

Is het moeilijk om een parasoldoek te vervangen?

Het vervangen van een parasoldoek is meestal relatief eenvoudig. Bij de meeste parasols zit er bovenop een knop die losgedraaid of losgeschroefd moet worden. Aan het uiteinde van de baleinen (de dragers van het doek) zitten soms ook schroeven die los gedraaid moeten worden. Als alles los is kan het doek van het frame af worden gehaald en kan het nieuwe doek erop worden gemonteerd. Het belangrijkste is dat je zorgt voor een schone werkplek. Daarmee voorkom je dat het nieuwe doek direct vies wordt.

Het vervangen van het doek van een vrij hangende (of zwevende) parasol kan soms wat moeilijker zijn. Soms moet een gedeelte van het frame los worden gemaakt.

Houd er verder ook rekening mee dat vervangende parasoldoeken mogelijk niet perfect passen op alle soorten frames. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de baleinen een stukje korter te maken, of om het doek vast te schroeven op de baleinen (waar dat voorheen niet nodig was).

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw parasoldoek

Er zijn vier belangrijke punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw parasoldoek.

 1. De afmetingen van het doek
 2. De bevestiging van het doek op het frame
 3. De kwaliteit van het doek
 4. Betreft het een doek voor een stokparasol of een zweefparasol

Controleer bij de aanschaf van het doek of alle opgegeven maten overeenkomen met de maten die jouw huidige doek heeft. Houd er daarbij rekening mee dat er altijd enige marge zit in de opgegeven maten.

Verder is het belangrijk om te kijken hoe het doek bevestigd wordt aan de baleinen. Heeft jouw huidige doek schroeven, kunststof clips of stoffen pockets? Het is het gemakkelijkste wanneer jouw nieuwe doek dezelfde bevestiging heeft, maar dit hoeft niet altijd.

Wat kost een nieuw parasoldoek ten opzichte van een nieuwe parasol

De vuistregel is dat een nieuwe parasoldoek tussen de 40% en 60% van de nieuwprijs van een parasol kost.  Wanneer de parasol luxe is uitgevoerd (kantelfuncties, extra katrollen, zwaar uitgevoerd frame etc.) dan wordt het doek relatief goedkoper en is het eerder de moeite waard om het doek te vervangen.
 

Video transcriptie

Hallo ik ben Giel van parasol-shop.nl en in deze video ga ik je meer vertellen over parasoldoeken.

Vervangen

Soms komt het voor dat het doek kapot gaat terwijl het frame nog heel goed is. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer er een brand is en het doek daardoor kapot gaat, of wanneer het doek in de winteropslag wordt aangevreten door knaagdieren. Maar soms komt het ook gewoon voor dat het doek al aan het eind van zijn levensduur is terwijl het frame er nog heel goed uitziet. Dat is het moment om na te kijken of er voor jouw parasol een los doek verkrijgbaar is.

Juiste maat

Om zeker te weten dat het doek zal passen, kunt je het beste nakijken van welk merk de parasol is en welk type je hebt. Soms staat het op het frame en anders kun je het nakijken op de aankoopfactuur. Als het merk en type bekend is kan er in de meeste gevallen een exact passend doek besteld worden. Als het merk en type van de parasol niet bekend zijn dan is het lastiger om een exact passend doek te bestellen. Je kunt dan na meten wat de afmetingen van het doek zijn, en een verglijkbaar doek bestellen. Er is dan echter geen garantie dat het doek ook exact zal passen.

Aanpassing

Soms moet er dan het een en ander worden aangepast, aan het frame of het doek. Denk dan bijvoorbeeld aan het afzagen van stukjes baleinen of regelen van schroefjes om het doek goed vast te kunnen zetten. Bij een stokparasol zijn deze aanpassingen relatief makkelijk. Maar bij een zweefparasol adviseren wij om altijd het exacte doek te bestellen op basis van het merk en het type. Houd er rekening mee bij het selecteren van je parasoldoek dat bij een groot aantal doeken speciaal voor je geproduceerd moet worden en deze doeken zijn daardoor niet te retourneren.

Menu